ПАЙ С ЧЕРВЕНИ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Необходими продукти

За основата и тестената решетка: 500 г. брашно София Мел Ола 250 г. масло, студено 1 яйце 4 с.л. захар 3-4 с.л. ледена вода За пълнежа: 400 г. смесени червени плодове – ягоди, малини, къпини (пресни или замразени) 90 г. захар 4 с.л. царевично нишесте трохи от 4 обикновени бисквити 1 жълтък за намазване

1. Сложете брашното в кухненски робот с нож за тесто, добавете маслото и направете на трохи, сместа трябва да прилича на влажен пясък. Добавете яйцето, захарта и водата и миксирайте, докато сместа започне да се събира на топка. Изсипете върху плота, направете на 2 диска (2/3 за основата и 1/3 за лентите), завийте във фолио и охладете за минимум 30 мин.
2. Извадете тестото от хладилника, оставете го да се отпусне леко и разточете на два кръга – с големия покрийте формата за пай, а малкия нарежете на ленти и сложете върху твърда плоскост. Приберете отново двете теста в хладилника.
3. Пригответе плодовете – почистете ги и нарежете по-едрите на половинки или четвъртинки. (Ако ползвате замразени плодове, не ги размразявайте предварително.) Смесете захарта и нишестето и оваляйте плодовете, така че да се покрият добре. Извадете подготвената основа от хладилника. Поръсете дъното с трохите от бисквити, изсипете отгоре плодовете.
4. Извадете подготвените тестени ленти от хладилника и ги подредете върху пая като решетка. Намажете тестото на мястото на съединяването с малко вода, за да залепне. Оформете ръбчето на пая и приберете отново в хладилника за 30 мин.
5. Загрейте фурната до 180°С. Извадете пая от хладилника, намажете ръбовете на тестото и решетката от ленти с разбито яйце, поръсете с кристална захар и изпечете за около 40 мин (ако ползвате замразени плодове – около 1 ч и 15 мин), докато тестото стане златисто, а пълнежът кипи и изглежда като гъсто сладко. Оставете да изстине, преди да разрежете.

публикувано на 12Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти