ВИТА БАНИЦА С ЯЙЦА И СИРЕНЕ

Необходими продукти

За корите: 300 г брашно София Мел Баници ½ ч.л. оцет 1 с. л. олио 1/3 ч.л. сол допълнително брашно за разточване За плънката: 300 г сирене 3 яйца 240 мл кисело мляко 125 г масло

1. Пресейте брашното и го изсипете в широка купа. Направете кладенче в средата и изсипете в него останалите продукти. Добавяйте хладка вода и замесете меко тесто. Добавете още брашно, докато спре да лепне. Разделете на 4 топки и оставете да почине 20 мин.
2. От всяка топка тесто разточете тънка кора за баница, като ръсите с брашно, за да не залепва по масата и точилката. С леки движения на дланите разтегляте тестото, докато листът се изтъни и уголеми. Оставете готовите кори да позасъхнат леко, докато приготвите плънката.
3. Загрейте фурната до 200°С. Натрошете сиренето в купа. Добавете яйцата и разбъркайте добре. Добавете киселото мляко и разбъркайте отново. Разтопете маслото в малък съд. Постелете една кора на масата, поръсете я с масло, 1/4 от яйчната смес и навийте на хлабаво руло. Навийте рулото на охлюв и го поставете в кръгла тава за печене. Повторете с останалите четири кори, които навийте около първата.
4. Ако желаете, намажете баницата с масло или с част от плънката. Печете около 35-40 мин, докато баницата бухне и се зачерви. Ако фурната ви е силна, покрийте леко с фолио, за да не изгори.

публикувано на 18Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти