Козуначен хляб (руло)

Необходими продукти

250 г брашно София Мел за Козунаци 125 мл прясно мляко 50 г захар 7 г суха мая 40 г меко масло 1 яйце 1 щипка сол 4 с. л. тахан + мед за пълнеж настъргана кора на ½ лимон 1 жълтък за намазване термоустойчива захар за поръсване

Започваме със събуждането на маята. Затопляме 2-3 супени лъжици от прясното мляко, добавяме кафяна лъжица захар, маята и разбъркваме. Слагаме брашното в купа и правим кладенче. Изсипваме сместта с маята в кладенчето и леко с пръсти покриваме с брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

След това се добавят останалото мляко, захар, маслото, солта и яйцето. Всичко се смесва с миксера на гладко тесто. Тестото се слага върху набрашнена повърхност и се меси и бие докато стане еластично и спре да лепне. След което се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 1 час.

Когато тестото е утроило размера си, месим отново като добавяме и лимонената кора. Разстиламе тестото с точилка на правоъгълник и намазваме добре с тахана и меда. Навиваме на руло и поставяме във формата и чакаме още 30-40 минути за последно втасване.

Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Жълтъкът се разбърка с 2 супени лъжици вода. Рулото се намазва с тази смес и се поръсва със захарта. Пече се около 40 минути в загрята фурна.

публикувано на 8Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти