Тройно шоколадов кейк

Необходими продукти

За шоколадовия блат: ½ ч.ч (70 г) брашно София мел Екстра ¾ ч.ч (110 г) бадемово брашно 3 яйца на стайна температура ½ ч.ч (110 г) захар 70 г много меко масло (на стайна температура) ½ пакет (6 г) бакпулвер 140 г тъмен шоколад, какаово съдържание 50%+ 1 непълна ч.л. есенция ром За шоколадовия крем: 500 мл прясно мляко 3 с.л. захар 1 опаковка инстантен шоколадов пудинг За шоколадовия ганаш: 150 мл неподсладена сметана 100 г тъмен шоколад, какаово съдържание 60%+

1. Разделете жълтъците и белтъците на яйцата в две отделни купи. Сложете шоколада да се разтопи на водна баня. През това време разбийте маслото и захарта до пухкав крем. Добавете един по един жълтъците като разбивате на ниска степен с миксер. След това добавете размесеното с бакпулвера бяло брашно, бадемовото брашно, разтопения шоколад и есенцията ром. Разбъркайте с шпатула, докато се смесят всички съставки.

2. Белтъците се разбиват на сняг и 1/4 до 1/3 от тях се добавя към шоколадовата смес, за да стане по-мека. След като се омекоти тестото се добавят и останалите белтъци. Получава се гъста кремообразна смес, която се изсипва в тава за печене с махащи се стени и постлана с хартия за печене.

3. Блатът се пече в загрята на 170 градуса фурна за 20 минути или до готовност и след това се оставя да се охлади. След това се отстранява хартията и отново се връща във формата.

4. Докато сладкишът изстива, се приготвя пудингът. Разтворете захарта и пудинга в 4-5 с.л. прясно мляко, а останалото сложете на котлона да кипне. След това смесете млякото и шоколадовия пудинг много внимателно на тънка струйка, за да не се получат бучки. Оставете на изключен котлон при непрекъснато бъркане за около 1 минута, за да се сгъсти.

5. С получения шоколадов пудинг се залива шоколадовият блат както е във формата. Оставя се да се поохлади и се прибира в хладилника за 1-2 часа да стегне.

6. След като сладкишът е охладен може да се направи шоколадовият ганаш.

7. Натрошете шоколада в купа. Загрейте сметаната и в момента, в който кипне, я махнете от котлона и залейте натрошения шоколад. Оставете така за 2-3 минути и после разбъркайте добре.

8. Махнете стените на тортената форма. Залейте шоколадовия сладкиш с ганаша, украсете и върнете в хладилника за няколко часа, като най-добре е за цяла нощ.

публикувано на 5Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти