Щолен

Необходими продукти

450 г брашно София Мел Екстра 250 мл топло прясно мляко 1 1/2 каф.л. сол 110 г леко разтопено масло 130 г захар 1 пак (7 г) суха мая 20-30 мл ром или уиски Захаросани череши, портокалови корички,стафиди, лешници/бадеми 80 г бадемово тесто/марципан 120 г разтопено масло за намазване Пудра захар

Първо се накисват плодовете и ядките в алкохола за 1-2 часа.

След това разтворете маята в млякото с една лъжица от захарта. Добавете останалата захар, сол, масло и брашно и замесете меко тесто.

Сложете и изкиснатите лешници и плодове и омесете отново.

Оставете тестото да почине 1 час на топло и да увеличи обема си. След това го разстелете на дебела кора и сложете марципана от едната страна. Захлупете с другата и оформете като леко плоско руло.

Сложете в тава с хартия за печене и завийте с кърпа за 10 минути.

После сложете в незагрята фурна и печете на 170 гр за 30-40 минути. След като се изпече, намажете целия щолен с разтопеното масло и обилно поръсете с пудра захар.

От посочените продукти излиза един голям щолен или два по-малки.

публикувано на 2Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти