ДЖИНДЖИФИЛОВ КЕЙК С КАРАМЕЛИЗИРАНИ КРУШИ

Необходими продукти

150 г брашно София Мел Класик 1 ч.л. бакпулвер ¼ ч.л. сол ¼ ч.ч. течен мед ¼ ч.ч. заквасена сметана 4 с.л. разтопено и охладено масло ¼ ч.ч. кафява захар 1 голямо яйце 1 с.л. настърган пресен джинджифил 1 ч.л. настъргана лимонова кора 2 с.л. какао За карамелизираните круши: 2 твърди круши 1-2 с.л. лимонов сок 3 с.л. масло ¼ ч.ч. захар 3 с.л. сметана 2 с.л. бренди или коняк

1. Смесете меда, сметаната, захарта, яйцето, джинджифила и лимоновата кора, разбъркайте. Отгоре пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Объркайте бързо и пресипете сместа в 20 см кръгла форма. Печете в загрята до 180°С фурна за около 20 мин. Оставете да се охлади.
2. Пригответе крушите. Обелете ги, почистете от семките и нарежте на тънки дълги резени. Полейте с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
3. Загрейте в широк тиган маслото и половината захар. Щом се разтопят, добавете крушите, поръсете с останалата захар и гответе под капак, докато крушите омекнат и станат полупрозрачни. Внимавайте да не ги преварите. Извадете крушите в чиния с решетъчна лъжица.
4. Пригответе карамела. Загрейте сока, останал от крушите, докато стане карамелен на цвят. Добавете 3 с.л. вода, сметаната и брендито, разбъркайте.
5. Подредете крушите върху кейка като ветрило и полейте с гъстия карамелен сироп.

публикувано на 8Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти