Коледна питка

Необходими продукти

1 кг брашно София Мел Екстра 3 бр. яйца 1 ч.ч. кисело мляко 1 ч.л. амониев карбонат (амонячна сода) 2 ч.л. сол 2 с.л. мас ½ кубче мая 1 щипка захар

Маята се разтваря във вода, а содата в киселото мляко. Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, в което се изсипват солта, захарта, 2 яйца. Към получената размесена с брашното смес се прибавя разтворената мая и сода с кисело мляко, прибавя се и останалата мазнина.

Замесеното до гладкост тесто се оставя да втаса поне 120 минути.

Отново се замесва втасалото тесто и се оформя като погача. Поставя се в намаслена тава и се оставя да удвои обема си. Разбива се останалото яйце и се намазва отгоре.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

публикувано на 1Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти