Руло със сметана

Необходими продукти

70 г брашно София Мел Ола/Екстра 6 бр яйца, на стайна температура 130 г захар 90 г разтопено масло, охладено 1 бр ванилия За крема 200 мл сладкарска сметана 150 г маскарпоне 2 с.л. пудра захар За украса разбита сметана смлени орехови ядки разтопен шоколад къпини

Приготвяне на блата:
Разделят се белтъците от жълтъците на яйцата. Жълтъците със захарта се разбиват с миксер на пухкав крем и се добавят маслото, ванилията и брашното. Продължава да се работи с миксера до получаването на еднородна смес. В отделна купа белтъците с щипка сол се разбиват на сняг и след това се добавят към останалите продукти. Всичко се размесва внимателно с шпатула.

Намазнява се леко правоъгълна тава и се полага хартия за печене, която също се намазнява и набрашнява равномерно. Сместа се изсипва във формата и се пече на загрята до 170 градуса фурна за около 20 минути.

Приготвя се подходяща по размер навлажнена кърпа. Когато блатът е готов, още топъл, се обръща върху кърпата. Хартията за печене се отстранява и блатът се навива леко на руло, като се внимава да не се наруши целостта му. Оставя се да почине така за около 30-40 минути.

Кремът:
Докато блатът си почива, се приготвя кремът. Сметаната се разбива до пухкавост. В отделен съд се смесва маскарпонето с пудра захар. В друга купа се отделят 4-5 лъжици от разбитата сметана за украса, а остатъкът се прибавя към маскарпонето. Размесва се леко с шпатула.

След като блатът е изстинал се развива внимателно и се намазва плънката. Навива се отново на руло и се прибира в хладилника. След 1 час охладеният десерт се изважда и донамазва със сметана. Отстрани се поръсват смлени орехи. Отгоре се декорира с шоколад и замразени къпини.

публикувано на 4Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти