Козунак

Необходими продукти

650 г брашно София Мел за Козунак 230 мл топло прясно мляко 4 яйца и 1 за намазване 180 г захар 10 г суха мая 50 г разтопено масло 50 мл олио кората на 1 лимон сушени плодове бадеми или други ядки няколко лъжици кристална захар

Маята се разтваря в топлото мляко с 1 лъжица от захарта. След като шупне се добавят яйцата, захарта, маслото и олиото. Разбърква се добре и се прибавя брашното. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя на топло да втаса за около 2 часа. След втасването се прибавя настърганата кора от лимона и се премесва още веднъж с намазнени ръце.

Оформят се 3 фитила, които се сплитат на плитка, а после се свива венец. На различни места се поставят с натиск сушените плодове и бадемите. Тестото се оставя за още 30 минути на топло да почине, намазва се с разбитото яйце и се поръсва със захар.

Козунакът се пече в незагрята фурна на 170 градуса за около 40 минути или докато придобие златист цвят.

публикувано на 10Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти