Плодов кекс

Необходими продукти

450 гр брашно София Мел екстра 180 гр сушени боровинки 90 гр сушени праскови 90 гр сушени кайсии 20 гр сушен банан 200 гр зелени и червени мараскини (коктейни череши) 120 гр плодов ликьор 250 гр масло 400 гр захар 2 ч.л. бакпулвер 1 ч.л. сол 4 бр яйца 200 мл портокалов сок 200 гр ядки по желание (орех, бадем)

1. Сложете изсушените плодове в една купа и ги залейте с плодовия ликьор. Покрийте купата и я сложете в микровълновата за 1-2 минути на пълна мощност. Извадете я и я оставете настрана.

2. Загрейте фурната на 160 градуса. Като за десерта може да използвате тава за печене или форма за кекс. Това е по ваше желание.

3. Във висока купа разбийте заедно маслото, захарта, сол и брашното, смесено с бакпулвера. Към сместа добавете едно по едно яйцата, до пълно разбиване. Продължавайте да разбивате с миксер и добавете портокаловият сок. Всичко се бърка до получавате на хомогенна смес.

4. Към така получената смес добавете плодовете, които накиснахме в ликьора, като предварително ги отцедите от него. Прибавете коктейлните череши и ядките.

5. Съда, в който сте избрали да печете десерта, трябва да се запълни на 3/4 с получента смес.

6. Пече се в загрятата фирма от 50 до 80 минути. Когато е напълно изчепен, кекса ще има златно-кафеникава коричка. Може да проверите да е напълно изпечен с клечка или ако разполагате с тестър за кексове.

След като извадите кекс от фурната, изчакайте 10 мин., за да изстине. След което го обърнете върху чиния.

По желание може да го гарните с различна глазура или докато е още топъл да го сиропирате с плодов ликьор или бренди.

публикувано на 3Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти