Торта Спартак е шоколадовият вариант на известната руска торта Медовик. Изключително мека и кремообразна, и разбира се шоколадова. Хубавото е, че тази торта е с много достъпни продукти и става голяма. Отнема малко повече време за направа, но си заслужава. Точените блатове са едни от най-вкусните, а за да стегнат наистина добре използвайте брашно за баница на София Мел.

Торта Спартак Торти

Необходими продукти:

За блатовете:
350 г брашно София Мел Баница
5 г бакпулвер
40 г тъмно какао
135 г захар
75 г мед
2 бр. яйца
4 г сода
112 г масло

За крема:
400 г заквасена сметана
150 г захар
250 г масло
8 г царевично нишесте
2 бр. ванилия
2 яйца

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на блатовете:

В купа пресейте брашното, бакпулвера и какаото.
След това в касерола сложете меда, маслото и захарта и ги поставете на водна баня, докато се разтопят и станат на еднородна смес. Разбърквайте периодично, докато захарта се разтопи.
След това прибавете двете яйца, а после и содата. Гответе на водна баня, разбърквайки още около 10 минути и прибавете към сухите съставки в купата.

Тестото първоначално ще бъде лепкаво, но след като се охлади ще започне да стяга.
За по-голямо удобство работете с една трета от тестото, покривайки останалата част. Разточете на възможно най-тънко върху хартията за печене. След това, с помощта на дъното на форма за торта с диаметър 24 см изрежете кръг със същата големина, от най-тънката част на тестото.
Така оформете перфектни блатове, без да се затруднявате да работите с малко количество тесто или пък да се чудите как да оформите толкова перфектен кръг, който няма нужда да се изрязва в последствие.
След като блатът е оформен, направете малки дупки по него с вилица и го сложете да се пече на 180 градуса за около осем минути, докато порозовее по краищата. Извадете внимателно, тъй като е още е мек и чуплив и оставете да се охлади напълно. Сложете следващия блат, който сте оформили през това време.
Работете най-лесно с две-три тавички, които сменяте през цялото време и успявате да направите осем чудесни блата.

След като са изстинали и са се втвърдили се заемете с крема.
Сложете в купа захарта, яйцата, ванилията и нишестето на водна баня и разбърквайте периодично с телена бъркалка. Когато се получи хубава жълта, хомогенна смес, дръпнете от котлона, за да се охлади леко. През това време с миксер разбийте маслото на пухкав крем. Започнете да прибавяте малко по малко от охладената яйчена смес и от заквасената сметана, която е на стайна температура. Важно е да няма голяма температурна разлика между тях, за да не се пресече крема.

Сглобяване на тортата.
В същата форма за торта с махащи се стени и диаметър 24 см, наредете блат, крем, блат и крем, докато всички продукти свършат.
Приберете тортата да престои една вечер в хладилника, защото тогава ще омекне и ще стане наистина божествена.
На следващия ден, украсете по желание, като може да я оставите гола, да я залеете с шоколад, поръсите с ядки или пък украсите с плодове.

Порции: 12

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

30.01.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.