Нашето вкусно, околосветско пътешествие за 2019 г. със София Мел ще приключи разбира се в моята любима Армения, за да Ви споделя един много вкусен, арменски, празничен, сладък хляб. Бахарч, назук и гата са различни видове сладки хлябове, който се приготвят по време на Коледните празници.

Празнична, Арменска, сладка питка (Бахарч)
Армения

Необходими продукти:

за форма с диаметър 22 см:

500 г София Мел Класик
110 г кафява захар
1 ч.л. сол
капка ванилена есенция
1 ч.ч. кисело мляко на стайна температура
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. оцет
2 яйца на стайна температура
70 г много меко масло
сусам и маково семе за поръсване
1 жълтък и 1 ч.л. прясно мляко за намазване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса с горен и долен нагревател.
Пресейте брашното и добавете към него захарта, солта и ванилената есенция. Разбъркайте. Направете кладенче.
В чаша сложете киселото мляко, содата и оцета и разбъркайте. Изчакайте и щом сместа шупне я излейте в дупката. Чукнете две яйца и добавете мекото масло. Разбъркайте с вилица, а след това омесете с ръка меко тесто.
Набрашнете плота и доомесете тестото с още малко брашно, колкото да спре да лепне. Оформете хубав кръг.
Покрийте тавичка или кръгла форма за печене с хартия и поставете тестото. Притиснете леко с длан, за да се сплесне леко. Направете кръст с опакото на ножа и по желание малки шарки с острото на вилицата.
Разбийте с вилица жълтъка и млякото и намажете с четка повърхността на питката. Поръсете в средата със сусам и маково семе.
Печете на силно загрята фурна около 40-45 минути, докато добие златист загар. Охладете върху решетка напълно.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

17.12.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.