Лесна и вкусна питка със сирене
Питка, Погача

Изпратена от:

Силвия Иванова от Горна Оряховица

Необходими продукти:

София Мел Класик ~ 600 гр
Прясно мляко 220мл
Кисело мляко 2 пълни с.л
2 яйца + 1 жълтък
Мая прясна - 1 кубче
Захар - 1 с.л
Сол - 1 щипка
Олио - 2 с.л.
Краве масло - 50-60 гр
Сирене ~ 200 гр
Сусам за поръсване (по желание)
Кашкавал ~ 50 гр (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята с бъркане, в затопленото мляко, в което сте разтворили захарта, добавете и малко брашно и оставете докато шупне (започва да се образува пяна).

2. Пресятото брашно +1 с.л олио + 1 к.л сол + 2 яйца се смесват с шупналата мая и се омесва меко тесто - нелепнещо.

3. Поставете го в намаслен съд, покрийте го и на топло докато втаса - обема му да стане около 2- 3 пъти по голям (около 40 минути).

4. Намаслявате си ръцете и оформяме топки (колкото зелен орех) които разточвате на ленти, слагате натрошено сирене и съвсем тънка лентичка кашкавал(по желание) и навивате.

5. После редите в намаслена тава (може и с хартия за печене, без намасляване) на около 1-2 пръста разстояние, леко ги сплесквате и ги оставяте да втасат отново на топло за около 20 минути.

6. Заливате втасалите питчици със смес от 1 разбит жълтък яйце + 2 с.л. пр.мляко + щипка сол + разтопеното масло, сусама (по желание) и слагате тавата в загрята на 180 градуса фурна.

7. Печете до зачервяване и след това може да ги намажете с масло и да покриете с кърпа за 5-6 минути.

Да ви е сладко!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.