ТОРТА С ЖЕЛИРАНИ ЯГОДИ

Необходими продукти

За блата: 4 яйца 120 г захар 120 г брашно София Мел Екстра За крема: 4 жълтъка 500 мл прясно мляко 3 с.л. брашно 180 г захар 1 пак. ванилия За ягодите: 1 кг ягоди 1 ч.ч. (180 г) захар сокът от ½ лимон 2 пак. желатин

1. Загрейте фурната до 180°С. Подгответе форма за печене с диаметър 26 см – намажете с масло, покрийте дъното с хартия за печене, а стените поръсете с брашно. Разбийте белтъците с 1/3 от захарта на сняг. В друг съд разбийте жълтъците с останалата захар на пухкав крем. Добавете разбитите белтъци на няколко части към жълтъците, като бъркате леко. Пресейте отгоре брашното и го объркайте внимателно с шпатула. Пресипете сместа в подготвената форма и печете около 35 минути или докато при пробождане с дървена клечка тя излезе суха. Оставете блатът да изстине леко във формата, след което охладете напълно върху решетка.
2. Затоплете млякото в малък съд. Разбийте яйцата със захарта, ванилията и брашното в отделна купа. Добавете част от затопленото мляко и разбъркайте. Изсипете яйчената смес при останалото мляко и върнете на котлона. Варете, като разбърквате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Пресипете в друг съд и охладете.
3. Поставете изстиналия блат в откопчаваща се форма за торта или тортен ринг. Покрийте го с равномерен пласт от изстиналия крем и приберете в хладилника да стегне. През това време почистете и нарежете ягодите, поръсете ги с малко захар и оставете да престоят 10 мин. Отцедете ги и ги подредете върху тортата. Към отцедения сок (трябва ви 1 чаша, ако е по-малко, добавете вода) добавете останалата захар, лимоновия сок и кипнете. Свалете от огъня и охладете. Пригответе желатина по указанията на опаковката, смесете го с ягодовия сироп и залейте внимателно тортата. Приберете в хладилник за минимум 6 часа.

публикувано на 8Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти