Домашна торта с цветя и плодове

Необходими продукти

180 г брашно София Мел за Кекс 6 яйца 170 г захар 1 ванилия щипка сол За крема: 2 жълтъка 3 с. л. нишесте 300 мл прясно мляко 100 г захар ½ есенция ром 50 г шоколад За глазурата: 250 г маскарпоне 150 г течен шоколад ядливи цветя, малки сезонни плодове, ядки *за форма с диаметър 24 см.

Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме с щипката сол на гъста пяна. Жълтъците се смесват със захарта и ванилията и се бъркат докато удвоят обема си. След това внимателно с леки и въздушни движения добавяме белтъците към жълтъците. Смесваме ги и прибавяме пресятото брашно като бъркаме също внимателно. Изливаме сместа във форма за торта, застлана с хартия и леко намазнена. Печем в загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. Блатът се изчаква да изстине напълно и тогава се изважда от формата.

През това време се приготвя крема. Загряваме млякото със захарта. Разбиваме жълтъците с нишестето и малко от млякото. Когато прясното мляко започне да кипва, изсипваме на тънка струя и при непрекъснато бъркане яйчената смес. След това изсипваме и есенцията. Бъркаме до желаната гъстота и добавяме начупения шоколад. Махаме от котлона и доразбъркваме докато се смесят шоколадът и кремът. Оставяме да изстине.

Глазурата се приготвя като се смеят маскарпонето и течния шоколад. Оставя се в хладилника да стегне.
След като всичко е готово започваме да сглобяваме тортата. Разрязваме пандишпана на три блата. Слагаме първия в подходящ поднос и отгоре леко сиропираме с компот от кайсии или праскови. Слагаме половината от шоколадовия крем. Отгоре пак се поставя блат, сиропира се и се намазва останалия крем. Върху него добавяме и последния блат и леко сиропираме. Намазваме цялата торта с глазурата и оставяме в хладилника за 30 мин да стегне. След това я украсяваме с цветя, плодове, ядки.

публикувано на 6Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти