Козуначени топки с орехи и мармалад
Дребни сладки, Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото:
500 г брашно София Мел Козунак
2 яйца
1 жълтък
2 ч.л. суха мая
230 мл топло мляко
80 г разтопено масло
80 г захар
1 ч.л. ванилия
Кората от 1 лимон
1 щипка сол
кристална захар за поръсване

За ореховата смес:
200 г орехи
2 с.л. Амарето (Ром)
5 с.л. шипков мармалад
3 с.л. пудра захар

За сметаната:
400 мл студена сметана 35 % масленост
4 с.л. пудра захар

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте маята с млякото и 1 ч.л. от захарта, оставете за 5 минути.
2. Смесете брашно, сол и лимонова кора в купа и направете кладенче.
3. В него изсипете маята, останалата захар, 1 яйце и 1 жълтък, ванилия, 1-2 с.л. от разтопеното масло и хубаво разбъркайте.
4. Прехвърлете върху набрашнен плот и малко по малко добавете останалото масло като месите и удряте тестото в плота. Това е най-трудната част от рецептата.
5. Може да използвате и планетарен миксер за по-лесно.
6. Оформете топка и оставете да втаса, като покриете с фолио.
7. Когато увеличи обема си е време да разрежете тестото на топки.
8. Оформете и поставете в тава с хартия за печене като покриете с прозрачно фолио.
9. Оставете за 30 минути да втасат.
10. Намажете с разбито яйце, поръсете със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 минути. Охладете добре.
11. Счукайте орехите в хаванче и разбъркайте с шипков мармалад, ароматен алкохол по избор и пудра захар.
12. Разбийте сметаната с пудрата захар.
13. Изрежете капачетата на питките, издълбайте ги леко.
14. Напълнете със сместа от орехи и мармалад и декорирайте със сметаната.
15. Поставете капачето и сервирайте.

 

 


 

 

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.