Козунак с бадеми и шоколад
Други сладки печива

Необходими продукти:

550 г брашно София Мел Козунак
140 г захар
125 г разтопено масло
30 г прясна мая
1 ч.л. ванилия
250 мл затоплено прясно мляко
3 яйца, стайна температура
1 с. л. Бренди (Ром)
1 щипка сол
кората от 1 портокал
30 г филирани бадеми + за поръсване
90 г черен шоколад на капки
Кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Смесете маята с топлото мляко, 1 с.л. от захарта и оставете да шупне.
2. Разбийте 2 яйца с останалата захар, налейте ванилията и добавете ароматен алкохол или есенция.
3. Смесете брашно, сол и портокалова кора в дълбок съд.
4. Налейте към тях млякото и маята, яйцата и част от маслото.
5. Когато се оформи лепкаво тесто добавете малко по малко и останалото масло.
6. Поставете в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса 2 часа.
7. Разделете тестото на 3 равни части. Оформете сплескани фитили, във всеки сложете по малко шоколад и бадеми и затворете. Усуквайте и сплетете фитилите, оформете един голям козунак.
8. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете да втаса като го покриете с прозрачно фолио, което е леко намазано с олио.
9. Преди печене намажете с разбито яйце, поръсете с филирани бадеми и кристална захар.
10. Печете на 180 градуса за около 40 минути.

 

 


 

 

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.