Нашите съвети
Избери категория
Всички категории
Използваш ли силиконови форми за печене? За да бъдат по-устойчиви обаче, те съветваме първо да ги наредиш върху металната скара, след което да ги напълниш със сместа и пак с помощта на скарата да ги поставиш във фурната. По този начин се предотвратява огъване на формата и разливане на течното тесто.
При приготвянето на домашни талиатели тестото трябва да е еластично и да се моделира, което се постига с брашно София Мел Пица тип 00. По този начин лесно ще изрежеш лентите, като препоръчителната им ширина трябва да бъде около 5-6 мм, а дължината според твоите предпочитания. А след като ги свариш, как обичаш да ги гарнираш?
Лятото е сезонът на свежите плодове, които толкова добре се комбинират с всеки сладкиш. За да бъдат перфектна сочна декорация на твоето кулинарно изкушение, то винаги използвай добре почистени и подсушени плодове и ги поставяй непосредствено преди поднасяне. Ако искаш да запазиш добрия им вид за по-дълго, използвай желатин или предварително ги потопи във вода със захар в съотношение 1:1.
Копривата е един от природните дарове на пролетта, който трябва да присъства в менюто ни. Освен че носи свежестта на сезона, тя е богата на витамини, желязо, калций, калий, мед, цинк и други полезни вещества. Използва се за основна съставка в много солени печива – баница, пай, киш – и също намира приложение като декорация за различни салдкиши. А ти за какво най-често я използваш?
Грейпфрутите ? са от най-ценните дарове на природата, които може да привнесеш в менюто си и през февруари. Освен свеж цитрусов вкус, те съдържат богата гама от витамини А и C, калций, фосфор, желязо и пектинови фибри. Полезни са за здравето и имунната система, а приготвените с тях домашни печива, носят и истинска наслада. Често се използват в плодови сладкиши ? или за направа на желатин и пудинг. Увери се и ти като ги включиш в следващата си рецепта.
Знаеш ли, че сладкишите се пекат по различен начин в зависимост от това дали съдът е стъклен, или е метален? Ако използваш стъклена форма, препоръчително е да намалиш температурата на печене с около 25 градуса. Винаги поставяй сладкиша в средата на фурната, а след изваждането му, остави да се охлади напълно преди да залееш с глазура или разрежеш.
Знаеш ли, че една от най-ефектните декорации в сладкарството е кроканът? Това е карамелизирана захар, в която са сложени различни ядки и е натрошена след втърдяването си. Приготвя се лесно и у дома и може да се съхранява на стайна температура в херметически затворен съд. А ти ще пробваш ли при следващия си домашен десерт?
Знаеш ли на какво да обърнеш внимание, когато печеш едновременно две тави с любимите си сладки. Увери се, че едната тава е в горната 1/3 на фурната, а другата е в долната 1/3. Следи за равномерното им изпичане, като през кратък период от време разменяш местата на тавите. А други хитрини използваш ли – сподели ни!
Пица – за идеалното тесто имаш специализирано брашно София Мел тип 00, а за плънката - твоите предпочитания. За да я направиш още по-запомняща се, експериментирай с формата на блата. Използвай кръгла, квадратна (сицилианска), като сърце, тип лодка или затворена. Как ще я приготвиш днес?
Спанакът е сред най-полезните сезонни зеленчуци, които пролетта ни носи ☺️. Листата му са богати на желязо, белтъци и витамини, а вкусът му се съчетава еднакво добре както със солени, така и със сладки печива. Освен като основна съставка, сок от растението може да бъде използван като натурална зелена боя за глазурата на сладкиши. А ти как го включваш в менюто си?
Червеното е цветът на февруари, а защо не пренесеш неговата страст и в печивата си? Може да го използваш в сладките си деликатеси чрез ягодов, черешов или малинов конфитюр, фондан, червени шоколадови пръчици, червени плодове или пък като естествена боя за блатове, сосове, заливки и тесто - от червено цвекло. Какво ще избереш?
Авокадото е сред най-полезните плодове през зимния сезон. То е изключително питателно и съдържа разнообразни хранителни вещества, сред които над 20 минерали, витамини и протеини. Освен това ни е любимо, защото се съчетава чудесно както със солени, така и със сладки рецепти. А ти как го включваш в менюто си?
За да получиш красив празничен хляб, при втасване на тестото направи два равномерни разреза от двете му страни. По този начин ще набухне с равни повърхности отгоре и отдолу. От горната страна може да експериментираш като поставиш формичка за печене и поръсиш с брашно или пудра захар, за да изглежда като сняг.
За декорация, за по-екзотичен вкус на десерти, за сосове за месо и риба, за подправка, за естествен оцветител на храни – нарът има толкова приложения в кулинарията. Освен че е мултифункционален, е много вкусен и полезен с богатото си съдържание на витамини B, C и P. А ти избра ли рецепта, в която да го включиш – виж и нашето предложение:
Понички? – как да постигнеш всеки път с една и съща рецепта различен вкус? Тайната се крие в топингът. Той се нанася върху поничката винаги накрая топъл и може да бъде яйчен, шоколадов, карамелен, ванилов с декорации от цветни пръчици, кокос и дори ядки. А ти какво ще избереш за следващата рецепта??
За да бъде тестото по-здраво, да втаса по-бързо, да бъде въздушно и вкусно, не забравяй да добавиш сол. Препоръчителната доза е 2% сол от стойността на брашното или 1 ½ ч.л. сол на всеки 3 ½ чаши брашно. По този начин се запазва достатъчно количество вода в тестото и процесът на ферментация е оптимален.
Сладки и ароматни, смокините носят вкуса на късното лято. Освен наслада за сетивата, те даряват и със здравословни ползи за организма, поради богатото си съдържание на витамини и минерали. Пасват си чудесно със сладки, солени и дори пикантни вкусове, но ние ги предпочитаме приложени в изкушаващ десерт. А ти?
Бърз и лесен начин да направиш торти, пайове или бисквити по-бляскави и по-добре украсени е чрез безцветна глазура. Направи я натурална чрез пектинa, намиращ се в ябълките и някои цитруси, вода и захар. Ябълковият пектин ще оцвети глазурата в жълто, но нанесена на тънък пласт, ще изглежда прозрачна. Цитрусовият пък е съвсем светъл и изглежда безцветен.
Когато използваш хартия за печене, за да предотвратиш залепването на твоите печива по тавата, не забравяй да я поставиш с гланцираната страна нагоре. По този начин температурата ще се разпредели равномерно по съда. Важно е да знаеш, че може да слагаш пергаментна хартия при печене до 200 градуса.
Как да получиш гладко тесто при месене? Сгъвай го наполовина с натиск напред няколко минути, за да се образува глутенова мрежа, която прави тестото по-здраво и позволява по-голям обем. Така се спомага и за равномерната температура навсякъде, за по-добро изпичане. Месенето трябва да продължи докато тестото не е лепкаво и запази формата си при пускане върху твърда повърхност.
Хрупкави, полезни и вкусни – морковите са идеалният източник на витамини, от които организмът ни се нуждае през зимата. Те са с високо съдържание на провитамин А, който има свойства на антиоксидант и повлиява благоприятно на зрението. Приложи ги в любима рецепта или направи вкусна морковена торта.
Обичаме не само вкусни, но и красиви печива. Затова следващия път, когато искаш да придадеш красива форма или елемент върху него, не забравяй, че при плетене на тестото е важно да го правиш рехаво, а не стегнато. Причината е, че трябва да има място, за да втаса хубаво и като се изпече да остане в същата форма.
Есента е с дъх на кестени. Освен симпатични на външен вид, сварени или печени, са полезни за здравето, богати са на витамини, минерали и аниоксиданти. Съдържат висок енергиен коефициент, но са бедни на мазнини, което ги прави чудесна добавка към здравословния режим. Използвай ги като съставка в супа, сладкиш, хляб или конфитюр. А като бонус – те са и чудесна декорация за дома и трапезата.
Знаеш ли каква е правилната последователност за поставяне на продукти в контейнера на хлебопекарната? Прието е, че първо се слагат течните – вода, жива мая, мазнина, след което и сухите продукти – брашно, мая на прах или готов микс София Мел, създаден по изпитана рецепта. Не забравяй, че не бива да оставяш готовото печиво в казанчето за дълго, защото в противен случай може да се получи дебела и неособено хрупкава коричка.
Арония - плодът който перфектно се вписва в кулинарията под формата на сок, чай, компот, конфитюр или пък като свеж продукт. Тя е богата на витамини, имуностимулатор е и има невероятен запомнящ се вкус. Даже е и включена в менюто на космонавтите. А най-хубавото е, че точно август е нейният месец и може да я вложиш в разнообразните си ястия.
Приготвянето на сочен блат за торта е цяло изкуство. За да си сигурен/а в точното му изпичане без напукване, виж тези няколко съвета кога точно трябва да го извадиш: краищата на блата са започнали да се отделят от тавата, носи се приятен аромат, печивото придобива златисто-кафяв цвят и при пробиване с клечка за зъби, не се оставят следи по нея.
Ягодите са едни от плодовите любимци, особено през месец май. Те са толкова вкусни, че може да ги превърнеш в основна съставка във всичките си ястия. Освен в десертите, може да ги вложиш в основното или за още по-свежа салата, да направиш сос или пък супа. Ти как ще ги включиш в кулинарните си шедьоври?
Цветница наближава и е време да помислиш за празничната украса. Предлагаме ти да внесеш настроение и в храната, оформяйки зеленчуците като розички. Към десертите и печивата може да добавиш ядливи цветя, а в средата на трапезата постави малко върбови клонки. Voilà! Цветната феерия те завладя!
За приготвянето на любимия си хляб, може да изпробваш и една азиатска техника, наречена тангзонг. При нея брашното се смесва предварително с вода и малко мляко, докато се получи каша, вари се и се изстудява. Когато добавиш сместа в рецептата си, ще помогнеш на печивото да набухне повече и да бъде по-меко.
Красиво подреденото цветово ястие в чинията засилва апетита и удоволствието от храната. За празничните, а и ежедневните си менюта използвай подправките за вкус и за украса около чинията. Развихри въображението си като оформиш плодовете по интересен начин или пък направиш различни форми около ястието със сос и дори шоколад.
Идват толкова много светли празнични дни, в които може да направиш любимия тиквеник. Тайната, за да бъде наистина сладък и мек, е напръскването му със захар, разтворена в топла вода след изваждане от фурната. Но не бива да прекаляваш с намокрянето, за да не стане твърде воднист.
Как да направиш чесново хлебче за чудо и приказ? Разрязваш на филийки домашно приготвената багета/франзела, поливаш всяко парченце със смес от разтопено масло, счукан чесън и ситно нарязани подправки. След това отново я сглобяваш, увиваш я в алуминиево фолио и я връщаш във фурната за 10 минути. Bon Appétit!
Трик при приготвянето на бисквити или други сладкиши с парченца шоколад, е да ги добавиш след брашното и да размесваш с бъркалка със загребващо движение. Така и парчетата ще останат цели, и ще се разпределят равномерно, но от брашното няма да се отдели прекалено много глутен и бисквитите няма да станат твърди.