Арабски сладкиш Кодрит Кадир
Сладкиши
Необходими продукти:
ЗА БЛАТА: 150 г брашно София Мел - Класик
1 яйце;
130 г захар;
130 мл прясно мляко;
120 мл олио;
2 ч.л. какао с връх;
1/2 бакпулвер (5 г);
ЗА КРЕМ КАРАМЕЛА: 6 яйца;
240 г захар (1 ч. ч.);
2 пакетчета ванилова захар;
800 мл прясно мляко;
ЗА КАРАМЕЛА: 90 г захар (около 1/3 ч.ч.);
Начин на приготвяне:
1. Захарта за карамела се изсипва във формата, в която ще се пече сладкишът (аз използвам кексова форма ) и се карамелизира във фурната на максимални градуси. Трябва да внимавате карамелът да не прегори, защото ще горчи. След като е готов, формата се разклаща внимателно, за да се разлее карамел по стените на съда. Оставя се да се охлади и се започва с приготвянето на двете смеси.
2. За карамелената смес се разбиват яйцата със захарта и ваниловата захар. Към тях се добавя прясното мляко и отново се разбива. Сместа за блата се приготвя, като първо се разбие яйцето със захарта. Без да се прекъсва разбиването се добавят прясното мляко, олиото и брашното, което е пресято заедно с бакпулвера. Накрая се слага и какаото. След като карамелът се е охладил във формата, върху него се изсипва карамелената смес.
3. Следва какаовата смес, която е за блата. Тя се изсипва върху карамелената, като се разпределя равномерно (дори и да не успеете съвсем равномерно да я разпределите, не се притеснявайте, защото има способността при печене да се разпределя).
4. Внимателно, без много да се разклаща, кексовата форма се слага в тава с вода, понеже трябва да се пече на водна баня.
5. Пече се на 180 градуса 90 минути. След като десертът е изпечен, той се изважда от фурната и се оставя да изстива както е във водата. Като изстине, се изважда от водата и трябва да престои 7 - 8 часа в хладилника, за да стегне. Обръща се в десертна чиния.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване