Брациговски милинки


Питки, Погачи и Други солени печива

Необходими продукти:

Около 1 кг брашно София Мел Класик
300 мл прясно мляко
1 пак суха мая
3 яйца
6 с. л. кисело мляко
6 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

За намазване:
3 с. л. брашно София Мел Класик
50 г масло
3 с. л. олио
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Маята, захарта и 1 с. л. брашно се разтварят в предварително затопленото прясно мляко. Сместа се оставя на топло за около 15-20 минути, докато шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче. Добавят се яйцата, киселото мляко, олиото, солта и сместа с активираната мая. Омесва се меко тесто, което се завива с кърпа и се оставя за около 90 минути на топло да втаса.

Сместа за намазване се приготвя, разбърквайки разтопеното масло, олиото, брашното и солта.

След като тестото е готово, се разделя на 13 равни части, всяка от които се оформя топка. Половината от всяка топка се намазва със сместа и се поставя в тава за печене. Ако част от сместа остане, с нея се заливат милинките. Брациговските милинки първо се пекат отдолу на 180 градуса за около 20 минути, след което се пекат от двете страни на 200 градуса до готовност.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

28.01.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.