Галет с праскови и сливи
Сладкиши
Необходими продукти:
360 г брашно София мел екстра
125 г масло
2бр. яйца
100 г пудра захар
1 ванилия
30 г кристална захар
2-3 бр. праскови
2-3 бр. сини сливи
2-3 капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
В купа с вилица разбийте леко два жълтъка и един белтък, като останалия заделете за намазване на сладкиша преди печене.
Към тях прибавете пудрата захар, а след това последователно маслото, ванилията и брашното, като замесите меко, съвсем леко лепнещо тестото.
Прехвърлете го върху стреч фолио, оформете на правоъгълник и опаковайте.
Прибирете в хладилника за около половин-един час докато стегне.
През това време измийте и нарежете плодовете не резени. Прибавете малко лимонов сок към тях за да не потъмнеят.
След като тестото е готово, върху хартия за печене разточете масленото тесто, докато е още студено. Изрежете от него кръг с размери около 30 см и заделете изрезките за украса. Наредете плодовете в кръг, като поставите сливите средата , а около тях резените праскови. Оставете около 3-4 см разстояние от тестото, което да повиете нагоре, така че да завиете плодовете.
По желание украсете с остатъка от тестото и намажете сладкиша с леко разбития останал белтък. Поръсете с кристална захар и сложете да се пече на 180 градуса за около половин час.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване