Хрупкави, ухаещи на масло и бадеми курабии, които се приготвят в Гърция по Коледа. Започва нашата ароматна и вкусна обиколка по света, заедно със София Мел. За начало ще надникнем в кухнята на Южните ни съседи и ще почерпим от техния опит. Непременно опитайте тези чудесни Курабиедес :)
Гръцки коледни сладки (Курабиедес)
Дребни сладки
Необходими продукти:
240 г брашно София Мел Екстра + 2 с.л. за доомесване
2 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
250 меко масло
1 ч.л. канела
1 ч.л. коняк
180 г небелени, сурови бадеми
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Изпечете бадемите в малка тавичка на 200 градуса, до готовност. Охладете ги и ги смелете в блендер на ситно.
Намалете фурната на 160 градуса.
Разбийте жълтъците, заедно със захарта и мекото масло с миксер. Добавете канелата, коняка и разбъркайте. След това сложете смлените бадеми. Когато ги поеме добавете брашното на части, заедно с бакпулвера. Разбъркайте всичко заедно добре.
Прехвърлете на плота с малко брашно и омесете за минута-две. Подгответе си тава и я покрийте с хартия за печене. Оформете топчета, колкото орех от тестото и ги подредете върху хартията на разстояние едно от друго.
Ако искате оформете и кравайчета. Печете сладките 45 минути, до готовност, като на дъното на фурната сложете тавичка с вода, да се изпарява по време на печенето. Охладете добре и поръсете много обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване