Хрупкави, ухаещи на масло и бадеми курабии, които се приготвят в Гърция по Коледа. Започва нашата ароматна и вкусна обиколка по света, заедно със София Мел. За начало ще надникнем в кухнята на Южните ни съседи и ще почерпим от техния опит. Непременно опитайте тези чудесни Курабиедес :)

Гръцки коледни сладки (Курабиедес)


Дребни сладки

Необходими продукти:


240 г брашно София Мел Екстра + 2 с.л. за доомесване
2 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
250 меко масло
1 ч.л. канела
1 ч.л. коняк
180 г небелени, сурови бадеми
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Изпечете бадемите в малка тавичка на 200 градуса, до готовност. Охладете ги и ги смелете в блендер на ситно.

Намалете фурната на 160 градуса.

Разбийте жълтъците, заедно със захарта и мекото масло с миксер. Добавете канелата, коняка и разбъркайте. След това сложете смлените бадеми. Когато ги поеме добавете брашното на части, заедно с бакпулвера. Разбъркайте всичко заедно добре.
Прехвърлете на плота с малко брашно и омесете за минута-две. Подгответе си тава и я покрийте с хартия за печене. Оформете топчета, колкото орех от тестото и ги подредете върху хартията на разстояние едно от друго.

Ако искате оформете и кравайчета. Печете сладките 45 минути, до готовност, като на дъното на фурната сложете тавичка с вода, да се изпарява по време на печенето. Охладете добре и поръсете много обилно с пудра захар.

Да ви е сладко!

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

26.12.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.