Коледен кейк
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
За тестото:
Брашно София Мел Кекс - 160 g
Сол-2 g
Бакпулвер- 4 g
Кората на един лимон
Масло -180 g
Пудра захар- 150 g
Яйца- 4 бр
За сироп:
Захар -50 g
Вода-35 ml
Лимонов сок- 20 мл
Ванилия- ½ капсула
За глазурата:
Пудра захар- 150 g
Лимонов сок – 20-25 ml
Лимонова есенция- 1-2 капки
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото с пудра захар и добавете яйцата.
2. Смесете сухите съставки с лимонова кора и ги прибавете към маслената смес.
3. Разбъркайте добре, подгответе форма за кекс и сложете тестото в нея.
4. Изпечете на 175 ˚С за 40 минути.
Сироп:
1. Сварете вода, захар и лимонова кора за 2-3 минути.
2. След охлаждане добавете ванилия и сиропирайте кекса с лъжица.
Глазура:
1. Смесете пудра захар с лимонов сок и есенция.
2. Глазирайте кекса с пош и по желание украсете със захарни поръски.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване