Коледен Кекс
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
250 г брашно за кекс София Мел
350 г микс от сушени плодове по избор (стафиди, сини сливи, кайсии, червени боровинки)
160 г кафява захар
50 мл уиски
250 мл черен чай (ябълков сок или тъмна бира)
50 г разтопено масло
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
½ ч.л. сух джинджифил
1 яйце
Начин на приготвяне:
Нарежете плодовете на парчета, залейте ги с горещ чай и уиски и ги оставете така за няколко часа да се напоят. Може да ги подготвите и от предната вечер.
В купа смесете сухите съставки (брашно за кекс, подправки и захар) и към тях сложете яйце, масло и ванилия.
Разбъркайте и прибавете накиснатите плодове заедно с течността, в която са били.
Ако има нужда добавете още брашно.
Трябва да се получи гъсто и лепкаво кексово тесто.
Прехвърлете в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене и сложете в загрята на 170 градуса фурна. Печете около 40-50 минути.
Охладете много добре.
По желание украсете със захарна глазура, направена от пудра захар, лимонов сок и 1 белтък.
Поръсете със сушени плодове и нарежете.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване