Коледен Кекс


Кексове и мъфини

Необходими продукти:

250 г брашно за кекс София Мел
350 г микс от сушени плодове по избор (стафиди, сини сливи, кайсии, червени боровинки)
160 г кафява захар
50 мл уиски
250 мл черен чай (ябълков сок или тъмна бира)
50 г разтопено масло
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
½ ч.л. сух джинджифил
1 яйце

Начин на приготвяне:

Нарежете плодовете на парчета, залейте ги с горещ чай и уиски и ги оставете така за няколко часа да се напоят. Може да ги подготвите и от предната вечер.

В купа смесете сухите съставки (брашно за кекс, подправки и захар) и към тях сложете яйце, масло и ванилия.

Разбъркайте и прибавете накиснатите плодове заедно с течността, в която са били.
Ако има нужда добавете още брашно.

Трябва да се получи гъсто и лепкаво кексово тесто.

Прехвърлете в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене и сложете в загрята на 170 градуса фурна. Печете около 40-50 минути.

Охладете много добре.

По желание украсете със захарна глазура, направена от пудра захар, лимонов сок и 1 белтък.

Поръсете със сушени плодове и нарежете.

 

 

 

 

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

15.11.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.