Коледни меденки
Дребни сладки
Необходими продукти:
460 г брашно София Mел екстра
2 яйца
180 г захар
1 ч.л ванилия
1 ч.л канела
120мл. олио
3 с.л пълни мед
1 ч.л. сода / равна
1 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок
мармалад за слепване
Начин на приготвяне:
1. В купа се слагат яйцата, захарта, ванилията и канелата и с миксер се разбиват за около минута.
2. Добавя се меда, след което отново се разбърка. Постепенно добавяте олиото, като разбърквате непрекъснато.
3. В малка чашка слагате содата и оцета. Разбъркате, за да се „угаси" содата и изсипвате при сместа в купата. Разбъркава се финално с миксер.
4. Брашното пресявате и започвате да добавяте към сместа. Нужни са 400 гр., като останалите 60 гр. оставяте настрана, за да добавите при месенето и разточването.
5. Оформилото се тесто прехвърляте върху набрашнен плот и леко го омесвате, колкото да стане гладко, меко и еластично. Ако лепне, добавете още съвсем малко брашно. Добавянето на повече от нужното, ще направи твърди меденките.
6. Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и прибира в хладилника за 1 час. След това време го разопаковате и разрязвате на две, за да е по-удобно за работа.
7. Върху набрашнен плот разточвате едната половина на дебелина 5 мм. Изрязавате меденки с форма на звезда.
8. Тавата на самата фурна покривате с хартия за печене и в нея разполагате изрязаните коледни звезди.
9. Слагате тавата в добре загрята на 180 градуса фурна и печете за кратко, около 8-9 минути. Тук е най-важният момент, за да останат меки меденките.
10. Целим светъл цвят, а не златист. Не е добра идея да правите нещо друго, докато се пекат, защото трябва да бъдат под наблюдение.
11. Готовите меденки прехвърляте в плоска чиния. Още топли, слепвате медените звезди с малко мармалад.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Pavlina Georgieva от Kozar Belene
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване