Масленица
Баници
Необходими продукти:
1кг Брашно Класик
21 гр прясна мая (или 7гр суха)
2 яйца
400 мл вода
100 мл кисело мляко
10 с.л. олио (за тестото)
2 равни ч.л. захар
1.5 равни 1.л сол
300 гр сирене (за плънката)
30г р масло (за плънката)
70 гр свинска мас (за плънката)
5 с.л. олио (за плънката)
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
1. Сложете в купа 3с.л брашно, натрошете маята, захарта и добавете 100мл от водата, която трябва да е много леко затоплена. Сместа се разбърква добре до еднородна каша, така че да няма бучки. Оставя се настрани, докато маята "шупне" и се образуват балончета.
2. През това време пресяваме брашното, за да е готово.
3. В голяма купа(подходяща за месене) смесваме останалата вода и солта, и бъркаме докато солта се разтвори.
4. След това прибавяме киселото мляко към водата и отново разбъркваме.
5. Когато маята вече е шупнала, към сместа от водата и киселото мляко се прибавят 7с.л олио, маята и яйцата, които предварително се разбиват.
6. След това започваме малко по малко да добавяме от брашното и да месим. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата (на този етап ще е усвоило около 800гр), плота се наръсва с брашно и тестото се доизмесва там. Трябва да се получи меко тесто.
7. Когато тестото вече е измесено, се разстила на плота на кора. Маже се с 1с.л олио, прегъва се на четири и се измесва с леко издърпване, докато напълно усвои олиото. Това действие се повтаря общо три пъти, за да се усвоят 3те с.л олио. Така тестото става на конци.
Втасване:
8. Избира се подходящ съд, като се има предвид, че тестото ще се удвои. Намазваме съда с олио и слагаме тестото вътре. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Трябва да втасва на стайна температура!
Прибаване на плънката:
9. Когато видим, че тестото е почти втасало, разтопяваме трите вида мазнина (30гр масло+70гр мас+5с.л олио), идеята е да има време малко да изстине, за да не я слагаме гореща върху тестото.
10. Когато тестото е втасало, го разделяме на 4 части.
11. Взимаме първата част и я разстиламе върху намазнения плот. Намазваме я с 1/4 от мазнината и поръсваме с 1/4 от сиренето. След това взимаме втората кора и я разстиламе връху първата, като отново се намазнява и поръсва със сирене. Така се прави и с четирите кори.
12. Когато сме готови с четирите кори, ги навиваме на руло, като леко усукваме рулото. След това то се прехвърля в застлана с хартия тава, като се навива на охлювче.
13. Покриваме тавата със стреч фолио и оставяме да втаса за 30 минути на стайна температура.
Печене:
14. Когато минат 30те минути, разбиваме яйцето и намазваме масленицата с него.
15. След това масленицата се поставя в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор и се пече около 1 час по средата на фурната. Добре е обаче да проверите с дървено шишче, защото всяка фурна е различна и при Вас може да има нужда от повече или по-малко време. Ако забележите, че има нужда, може да покриете масленицата с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Деси Янкова от Пловдив
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване