Масленица


Баници

Необходими продукти:

1кг Брашно Класик
21 гр прясна мая (или 7гр суха)
2 яйца
400 мл вода
100 мл кисело мляко
10 с.л. олио (за тестото)
2 равни ч.л. захар
1.5 равни 1.л сол
300 гр сирене (за плънката)
30г р масло (за плънката)
70 гр свинска мас (за плънката)
5 с.л. олио (за плънката)
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:
1. Сложете в купа 3с.л брашно, натрошете маята, захарта и добавете 100мл от водата, която трябва да е много леко затоплена. Сместа се разбърква добре до еднородна каша, така че да няма бучки. Оставя се настрани, докато маята "шупне" и се образуват балончета.

2. През това време пресяваме брашното, за да е готово.

3. В голяма купа(подходяща за месене) смесваме останалата вода и солта, и бъркаме докато солта се разтвори.

4. След това прибавяме киселото мляко към водата и отново разбъркваме.

5. Когато маята вече е шупнала, към сместа от водата и киселото мляко се прибавят 7с.л олио, маята и яйцата, които предварително се разбиват.

6. След това започваме малко по малко да добавяме от брашното и да месим. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата (на този етап ще е усвоило около 800гр), плота се наръсва с брашно и тестото се доизмесва там. Трябва да се получи меко тесто.

7. Когато тестото вече е измесено, се разстила на плота на кора. Маже се с 1с.л олио, прегъва се на четири и се измесва с леко издърпване, докато напълно усвои олиото. Това действие се повтаря общо три пъти, за да се усвоят 3те с.л олио. Така тестото става на конци.

Втасване:
8. Избира се подходящ съд, като се има предвид, че тестото ще се удвои. Намазваме съда с олио и слагаме тестото вътре. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Трябва да втасва на стайна температура!

Прибаване на плънката:
9. Когато видим, че тестото е почти втасало, разтопяваме трите вида мазнина (30гр масло+70гр мас+5с.л олио), идеята е да има време малко да изстине, за да не я слагаме гореща върху тестото.

10. Когато тестото е втасало, го разделяме на 4 части.

11. Взимаме първата част и я разстиламе върху намазнения плот. Намазваме я с 1/4 от мазнината и поръсваме с 1/4 от сиренето. След това взимаме втората кора и я разстиламе връху първата, като отново се намазнява и поръсва със сирене. Така се прави и с четирите кори.

12. Когато сме готови с четирите кори, ги навиваме на руло, като леко усукваме рулото. След това то се прехвърля в застлана с хартия тава, като се навива на охлювче.

13. Покриваме тавата със стреч фолио и оставяме да втаса за 30 минути на стайна температура.

Печене:
14. Когато минат 30те минути, разбиваме яйцето и намазваме масленицата с него.

15. След това масленицата се поставя в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор и се пече около 1 час по средата на фурната. Добре е обаче да проверите с дървено шишче, защото всяка фурна е различна и при Вас може да има нужда от повече или по-малко време. Ако забележите, че има нужда, може да покриете масленицата с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Деси Янкова от Пловдив

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

22.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.