


Родопски Зелник
Баници
Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно София Мел Екстра
4 яйца
200 мл. прясно мляко
300 г спанак
1 ч. л. сол
1 1/2 ч. ч. олио
Начин на приготвяне:
3 от яйцата, заедно с 1 ч. ч. олио, прясното мляко, 1/2 ч.л. сол и брашното се разбъркват в голяма купа. Трябва да се получи смес с гъстота като за кекс (кексово тесто).
Спанака се измива и нарязва на едро. Смесва се с 2 с. л. олио и 3-4 с. л. брашно. Добавя се останалата 1/2 ч. л. сол и се намачква леко.
Предварително намазнена тавичка се поръсва с брашно, изтупва се от излишното и след това се слага половината от полученото тесто. Разстила се добре и се разпределя равномерно плънката от спанак. Залива се с останалата част от сместа, като целта е да се разпредели и покрие добре.
Разбива се 1 яйце с 2 с. л. олио, като се изсипва върху разпределеното тесто.
Пече се за около 30 минути на 170-180 градуса или до зачервяване.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
