Сладък хляб с извара за Сирни Заговезни
Хлябове и Други сладки печива
Необходими продукти:
500 г брашно „Класик „ или „Екстра“
200 мл прясно мляко/ топло/
50 г захар
10 г суха мая
50 г масло /разтопено/
2 яйца
7 г сол /1 чаена лъжица/
Плънка 1:
150 г беазсолна извара
100 г шоколадови капки
15 г -20 г брашно /1 с.л./
50 г захар
1 белтък
Плънка 2:
Конфитюр напр. от малини
Маково семе за декорация
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесваме хубаво топлото прясно мляко с маята, захарта, солта, маслото и яйцата.
Прибавяме брашното и омесваме меко тесто.
Оставяме да втасва около 1 час.
След това разделяме на 12 топки, които отново оставяме да втасват.
През това време приготвяме пълнежа от извара като хубаво смесваме всички изброени съставки.
Втасалите топки разточваме на питки с дебелина 5-6 мм. В 6 питки слагаме пълнеж от извара, а в 6 конфитюр.
Прегъваме като полумесец и с вилица притискаме краищата.
Една от питките с конфитюр, се оформя като топка.
Подреждат се в тавичка като цвете и се редуват от единия и другия пълнеж. В средата се поставя топчицата.
Втасва отново за 15 минути.
След това се намазва с разбит жълтък с малко вода.
Средата се наръсва с маково семе.
Пече се в предварително нагрята на 200 ˚С фурна за около 5 минути , след което температурата се намалява до 170-180 ˚С и се пече още 40 минути.
Готовата питка поръсваме с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване