Сладкиш с портокали


Сладкиши

Необходими продукти:

1 пак София Мел Фини кори
200 g захар
250 ml олио
4 бр. големи яйца или 5 бр. ако са по-малки
300 g кисело мляко
2 ч.л. бакплувер
1 капсула ванилия или 2 пакетчета
Кората на 2 портокала
1 цял портокал

Необходими продукти за сиропа:
250 g захар
350 ml вода
Кората и сока на 2 портокала
1 пръчка канела

Начин на приготвяне:

В тавa сложете корите като всяка кора е нагъната на „хармоника“.
Сложете тавата във фурната за 60 мин при 120 ˚С, за да се изсушат до хрупкавост.
Междувременно, разбийте в голяма купа с миксер яйцата със захарта. Добавете олиото, след това киселото мляко с бакплувера. Накрая прибавете настърганата портокалова кора и ванилията.
Изсушените кори се натрошават в купата с готовата смес и хубаво се разбърква.
Изсипете в намаслена и набрашнена тава за печене.
Нарежете 1 цял портокал на кръгчета и ги подредете върху сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 180 ˚С до готовност / за около 40 минути според особеностите на фурна/.
През това време пригответе сиропа като сложите на котлона водата и захарта. Добавете изцедения портокалов сок, настърганата кора и пръчка канела.
Варите до пълно разтваряне на захарта.
Леко охладения сладкиш залейте с топлия сироп.
Оставете сиропа да попие изцяло (30-40 мин) преди да сервирате.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

16.10.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.