Сладкиш с портокали
Сладкиши
Необходими продукти:
1 пак София Мел Фини кори
200 g захар
250 ml олио
4 бр. големи яйца или 5 бр. ако са по-малки
300 g кисело мляко
2 ч.л. бакплувер
1 капсула ванилия или 2 пакетчета
Кората на 2 портокала
1 цял портокал
Необходими продукти за сиропа:
250 g захар
350 ml вода
Кората и сока на 2 портокала
1 пръчка канела
Начин на приготвяне:
В тавa сложете корите като всяка кора е нагъната на „хармоника“.
Сложете тавата във фурната за 60 мин при 120 ˚С, за да се изсушат до хрупкавост.
Междувременно, разбийте в голяма купа с миксер яйцата със захарта. Добавете олиото, след това киселото мляко с бакплувера. Накрая прибавете настърганата портокалова кора и ванилията.
Изсушените кори се натрошават в купата с готовата смес и хубаво се разбърква.
Изсипете в намаслена и набрашнена тава за печене.
Нарежете 1 цял портокал на кръгчета и ги подредете върху сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 180 ˚С до готовност / за около 40 минути според особеностите на фурна/.
През това време пригответе сиропа като сложите на котлона водата и захарта. Добавете изцедения портокалов сок, настърганата кора и пръчка канела.
Варите до пълно разтваряне на захарта.
Леко охладения сладкиш залейте с топлия сироп.
Оставете сиропа да попие изцяло (30-40 мин) преди да сервирате.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване