Сливенски милинки


Други солени печива

Необходими продукти:

400 г брашно София Мел Класик
200 мл топла вода
50 г разтопено масло
5 г суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1-2 с. л. олио

За заливката:
15 г брашно София Мел Класик
25 мл вода
100 г меко масло
1 ч. л. сол
1 разбито яйце за намазване

Начин на приготвяне:

От брашното, водата, разтопеното масло, захарта, солта и маята се замесва меко тесто и се оставя да втаса на топло за около 2 часа. След това ръцете се намазняват с олио и от тестото се оформят малки топчета с големината на орех. Нареждат се в подходяща тавичка едно до друго.

Заливката се прави като към размекнатото масло се добавят брашното, водата и солта. Всичко се разбърква и с тази смес се намазват милинките. Оставя се да втаса отново за около 40 минути и се намазват с разбитото яйце отгоре (използва се около половината от него). Сливенските милинки се пекат на заграта до 170 градуса фурна за около 30 минути.

Забележка: *За малка тава с диаметър около 20 см. За по-голяма доза, удвоете продуктите.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

15.08.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.