


Сливенски милинки
Други солени печива
Необходими продукти:
400 г брашно София Мел Класик
200 мл топла вода
50 г разтопено масло
5 г суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1-2 с. л. олио
За заливката:
15 г брашно София Мел Класик
25 мл вода
100 г меко масло
1 ч. л. сол
1 разбито яйце за намазване
Начин на приготвяне:
От брашното, водата, разтопеното масло, захарта, солта и маята се замесва меко тесто и се оставя да втаса на топло за около 2 часа. След това ръцете се намазняват с олио и от тестото се оформят малки топчета с големината на орех. Нареждат се в подходяща тавичка едно до друго.
Заливката се прави като към размекнатото масло се добавят брашното, водата и солта. Всичко се разбърква и с тази смес се намазват милинките. Оставя се да втаса отново за около 40 минути и се намазват с разбитото яйце отгоре (използва се около половината от него). Сливенските милинки се пекат на заграта до 170 градуса фурна за около 30 минути.
Забележка: *За малка тава с диаметър около 20 см. За по-голяма доза, удвоете продуктите.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
