


Тиквеник с домашно къпани кори
Баници , Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
1 кг. брашно София Мел Екстра
4 яйца
3 с.л. олио
100 мл вода
За плънката:
500 гр предварително настъргана тиква
200 гр орехи по желание
1 ч.л. канела по желание
1 ч.ч. захар
4 с.л. олио
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
1. Омесваме тесто за къпаните кори, като в голяма купа предварително разбийте яйцата, олиото и водата.
2. Започнете да прибавяте брашното и месете, докато се омеси твърдо тесто.
3. Полученото тесто разделете на топки и ги оставете покрити с кърпа за около 20-25 минути.
4. Разточете топките с точилка на продълговати кори, с дебелина от около 2мм. Постарайте се всички кори да са с еднакви размери, като с останалото тесто от всяка може да омесите нова кора. След като омесите една кора, разделете я по широчина на 2. Целта е да се получат кори с около 15 см. широчина и дължина според тавичката, в която ще печете тиквеника.
5. Слагаме на котлона голяма тенджера с вода и добавяме 200 г сол (една шепа). Изчаквате докато водата заври.
6. Поставяте една по една корите във врящата вода за 2-3 секунди и веднага след това я поставяте в друг съд със студена вода. По този начин ще спрете процеса на варене на самото тесто.
7. Намазвате дъното на продълговата тавичка с олио.
8. Омесвате настърганата тиква с орехите, захарта, канелата и олиото добре.
9. След като сте изкарали "изкъпаните кори", разпределяте от сместа по дължина на кората. Завивате на руло, като не трябва да завивате повече от 2 пъти, защото ще стане много тестена.
10. Нареждате така направените рула в тавичката. Намазвате с разбитото яйце и печете на 180 градуса до готовност.
Тиквеника трябва да хване кафяво-златиста коричка.
При сервиране може да го поръсите с пудра захар.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
