Великденски сладки с лимонов крем


Дребни сладки

Необходими продукти:

200 г меко масло
370 г брашно София Мел Класик
1 яйце
1 ч.л. ванилия
120 г пудра захар
1 щипка сол
½ ч.л. бакпулвер

За крема:
400 мл прясно мляко
120 г захар
1 лимон
50 г масло
3 жълтъка
40 г брашно София Мел Класик
*30 мл Лимончело по желание

Начин на приготвяне:

1. Разбийте маслото и захарта с миксер. Добавете ванилия, яйце, бакпулвер, сол и отново разбийте.
2. Добавете отмереното брашно и разбъркайте.
3. Полученото тесто покрийте с прозрачно фолио за да не изсъхва.
4. Приберете в хладилник за 30 минути да стегне.
5. Направете крем като загреете прясно мляко и захар в подходящ съд.
6. Смесете жълтъците с брашното и налейте малко студена вода (50 мл) като хубаво разбъркате.
7. Налейте към тях част от загрятото мляко за да се темперират двете смеси и прехвърлете в тенджерата цялата смес.
8. Гответе на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти.
9. Махнете от котлона, добавете лимонова кора, масло, Лимончело по желание и няколко супени лъжици лимонов сок ( на вкус ) към тази смес.
10. Прехвърлете в купа и покрийте с прозрачно фолио като притиснете плътно за да не хваща кора.
11. Разточете тестото върху леко набрашнен плот.
12. Изрежете сладки с форма по избор. Моята е яйце. Върху половината от сладките направете дупка с друг резец.
13. Поставете ги в тава и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути. Извадете и охладете леко. Прехвърлете върху решетка и охладете много добре.
14. Слепете две по две сладките с крема, поръсете с пудра захар по желание и поднесете.

Съвет: Ако по време на разточване тестото омекне прекалено, приберете изрязаното тесто в хладилник за 10 минути преди печене.

 

 

 

 

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

01.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.