Великденски сладки с лимонов крем
Дребни сладки
Необходими продукти:
200 г меко масло
370 г брашно София Мел Класик
1 яйце
1 ч.л. ванилия
120 г пудра захар
1 щипка сол
½ ч.л. бакпулвер
За крема:
400 мл прясно мляко
120 г захар
1 лимон
50 г масло
3 жълтъка
40 г брашно София Мел Класик
*30 мл Лимончело по желание
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото и захарта с миксер. Добавете ванилия, яйце, бакпулвер, сол и отново разбийте.
2. Добавете отмереното брашно и разбъркайте.
3. Полученото тесто покрийте с прозрачно фолио за да не изсъхва.
4. Приберете в хладилник за 30 минути да стегне.
5. Направете крем като загреете прясно мляко и захар в подходящ съд.
6. Смесете жълтъците с брашното и налейте малко студена вода (50 мл) като хубаво разбъркате.
7. Налейте към тях част от загрятото мляко за да се темперират двете смеси и прехвърлете в тенджерата цялата смес.
8. Гответе на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти.
9. Махнете от котлона, добавете лимонова кора, масло, Лимончело по желание и няколко супени лъжици лимонов сок ( на вкус ) към тази смес.
10. Прехвърлете в купа и покрийте с прозрачно фолио като притиснете плътно за да не хваща кора.
11. Разточете тестото върху леко набрашнен плот.
12. Изрежете сладки с форма по избор. Моята е яйце. Върху половината от сладките направете дупка с друг резец.
13. Поставете ги в тава и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 8-10 минути. Извадете и охладете леко. Прехвърлете върху решетка и охладете много добре.
14. Слепете две по две сладките с крема, поръсете с пудра захар по желание и поднесете.
Съвет: Ако по време на разточване тестото омекне прекалено, приберете изрязаното тесто в хладилник за 10 минути преди печене.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване