Козунак с лимонада
Други сладки печива
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел Екстра
1/2 кубче прясна мая
100 г кисело мляко
60 г свинска мас/масло
2 с.л. олио
2 яйца
110 г кисело мляко
2 с.л. течен подсладител
кората на един лимон
лимонена есенция - няколко капки
локум
стафиди
Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря с 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар и около 100 мл топла вода. Остава се да се "захване". В тава се пресява първо около 500 г брашно София Мел Екстра и се прави кладенче. Чукват се яйцата (отделяме 1 жълтък за намазване на козунака), добавят се захарта, подсладителя, олиото, киселото мляко, настъргва се кората на лимона и се добавя есенция за по-наситен аромат. Когато се разбъркат съставките, прибавяме вече захваналата се мая, като постепенно започваме да прибавяме и брашното.
2. Изсипваме тестото върху набрашнен плот, добавяме още брашно, ако е необходимо. Постепенно започваме да прибавяме и мазнината - свинска мас или масло, като изчакаме тестото хубаво да я поеме.
3. След оформяне на тестото го оставяме да втаса на топло за около час. След като тестото е удвоило обема си, започваме да оформяме козунак - разделяме на 3 топки, разточваме ги с ръце на фитили. Във всеки фитил слагаме локум и стафиди. Сплитаме ги на плитка.
4. Намазваме козунака с малко мазнина и отново го оставяме да втаса.
5. После намазваме с жълтък, поръсваме със захар и го слагаме да се пече на около 175-180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Кристина Желева от Област Добрич
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване