Плетени питки с крема сирене


Необходими продукти:

За опарата:
30 грама брашно София Мел Екстра
200 милилитра прясно мляко

За тестото:
650 грама брашно София Мел Екстра
200 милилитра прясно мляко
9 грама суха мая за хляб
40 грама кокосова захар
2 яйца
40 грама краве масло, разтопено
15 грама сол

За плънката:
200 грама крема сирене
100 грама краве сирене

За намазване:
125 грама краве масло, разтопено

Начин на приготвяне:

Сложете млякото и брашното за опарата в тенджера.
Разбъркайте добре с телена бъркалка и поставете тенджерата на котлона, за да се сгъсти сместа.
Трябва да се получи смес като за млечен крем.
 

Сложете брашното в дълбока купа. Направете кладенче в средата.
Изсипете прясното мляко, маята, кокосовата захар, яйцата, маслото и солта.
Накрая прибавете изстиналата опара.
Замесете тесто и го оставете да втаса.
 

Пригответе плънката като в купа сложите крема сиренето и добавите натрошеното сирене. Разбъркайте добре.
 

Втасалото тесто разделете на шест равни по големина топки.
Всяка точка разточете на елипса. Сгънете през средата, на две.
С помощта на нож за пица, направете разрези там, където е сгънато тестото.
Получените ленти, разтворете леко и промушете една през друга, както виждате на видеото.
Разгънете тестото. В средата, там, където е плитката, сложете от плънката.
Прегънете двата края и ги прещипете леко.
Поставете плетените питки в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разтопено масло.
Печете на 180 градуса за 35-40 минути.
Извадете тавата от фурната и намажете питките с разтопено масло.
Приятен апетит!

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

15.01.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.