Тарталети с малинов мус
Други сладки печива
Необходими продукти:
- 300 гр. брашно София Мел Класик или Екстра
- 100 гр. захар
- 200 гр. масло
- 1 яйце
- няколко суп. лъжици малиново желе
- около 400 гр. малини(пресни или замразени)
- 130 гр. захар
- 400 мл. течна животинска сметана
- 1 пакетче от 10 гр. желатин
- пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
1. Смесете в блендер маслото, захарта и брашното до получаване на маслени трохи. Добавете яйцето и омесете тестото с възможно по-малко движения, което приберете в хладилник.
2. След около час разточете на кора с дебелина около 0.5 см, изрежете кръгове, с размер малко по-голям от формите за тарталети или направо сложете тестото и леко с пръсти притиснете към страните на формата, за да го оформите добре.
3. Махнете излишното количество и надупчете тестото с вилица. Сложете отгоре хартия за печене и насипете някаква тежест (напр. боб, нахут или др.).
4. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 10 мин., след което махнете хартията с тежестите и допечете тарталетите още около 10 минути или до готовност.
5. Извадете ги от формите и оставете добре да се охладят.
6. Кипнете малините със захарта, пасирайте и прецедете през цедка или тензух.
7. Накиснете желатина в 50 мл. вода и го оставете да набъбне.
8. Разбийте добре изстудената сметана с пудра захар до твърди връхчета.
9. Затоплете леко желатина и го добавете към малиновата смес, която след това внимателно обединете със сметаната.
10. Намажете дъното на всяка тарталета с малиново желе, сложете от малиновия мус и по желание декорирайте с пресни малини и листенца мента.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Мила Нешева-Христова от Плевен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване