Арабски сладкиш Кодрит Кадир
Сладкиши

Изпратена от:

Виолета Атанасова от Шумен

Необходими продукти:

ЗА БЛАТА: 150 г брашно София Мел - Класик
1 яйце;
130 г захар;
130 мл прясно мляко;
120 мл олио;
2 ч.л. какао с връх;
1/2 бакпулвер (5 г);
ЗА КРЕМ КАРАМЕЛА: 6 яйца;
240 г захар (1 ч. ч.);
2 пакетчета ванилова захар;
800 мл прясно мляко;
ЗА КАРАМЕЛА: 90 г захар (около 1/3 ч.ч.);

Начин на приготвяне:

1. Захарта за карамела се изсипва във формата, в която ще се пече сладкишът (аз използвам кексова форма ) и се карамелизира във фурната на максимални градуси. Трябва да внимавате карамелът да не прегори, защото ще горчи. След като е готов, формата се разклаща внимателно, за да се разлее карамел по стените на съда. Оставя се да се охлади и се започва с приготвянето на двете смеси.

2. За карамелената смес се разбиват яйцата със захарта и ваниловата захар. Към тях се добавя прясното мляко и отново се разбива. Сместа за блата се приготвя, като първо се разбие яйцето със захарта. Без да се прекъсва разбиването се добавят прясното мляко, олиото и брашното, което е пресято заедно с бакпулвера. Накрая се слага и какаото. След като карамелът се е охладил във формата, върху него се изсипва карамелената смес.

3. Следва какаовата смес, която е за блата. Тя се изсипва върху карамелената, като се разпределя равномерно (дори и да не успеете съвсем равномерно да я разпределите, не се притеснявайте, защото има способността при печене да се разпределя).

4. Внимателно, без много да се разклаща, кексовата форма се слага в тава с вода, понеже трябва да се пече на водна баня.

5. Пече се на 180 градуса 90 минути. След като десертът е изпечен, той се изважда от фурната и се оставя да изстива както е във водата. Като изстине, се изважда от водата и трябва да престои 7 - 8 часа в хладилника, за да стегне. Обръща се в десертна чиния.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

20.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.