Босненски сомуни
Питка, Погача

Изпратена от:

Яна Йорданова от Световрачене

Необходими продукти:

800 г брашно София мел
500 мл топла вода
8 г суха мая или 20 г прясна
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. зехтин
за намазване: 1 яйце
2 супени лъжици кисело мляко
сусам за поръсване
мак за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне : В топла вода добавете суха мая и захар. Разбъркайте и без да шупва добавете зехтих. С постепенно добавяне на брашно смесено със сол, замесете меко, лепящо тесто.

2. Намажете тестото с 1 с.л. олио и оставете 30 мин. Втасалото тесто разделете на 6 части. Оформете топчета. Ако Ви лепи, си намажете ръцете с малко олио. Редете топчетата тесто в тава с хартия за печене, която сте поръсили предварително с малко царевично брашно / галета /.

3. Покрийте и оставете 15 мин. През това време загрейте фурната на 220 градуса. Направете смес от жълтък и кисело мляко. Сипвайте от сместа по 1 с.л. върху всяко топче тесто.

4. С върха на пръстите хоризонтално и вертикално направете отпечатъци.

5. Поръсете със сусам и мак и печете в загрятата вече фърна на 220 градуса, до хубав кафеникав цвят.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.05.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.