300 г брашно София Мел Екстра
50 г пудра захар
100 г меко краве масло
1 яйце
12 г студена вода
500 г череши
150 г захар
15 г пшенично нишесте
3 г канела
5 г лимонов сок
1. Смесват се брашното, пудрата захар, маслото, яйцето и студената вода - в купа и се омесва твърдо тесто. Завива се в фолио и се слага в хладилника за около половин час.
2. За плънката: черешите без костилки и захарта се слагат в малка тенджерка на слаб котлон. След като черешите пуснат сок се прибавя нишестето размито с малко студена вода, лимонов сок и канела. Бърка се до сгъстявачне. Сваля се от котлона и се оставя да изстине.
3. Тестото се дели на 2 части. По-голямата част се разточва по дъното и страните на форма за пай.
4. Сипва се плънката. Останалото тесто се разточва с големината на формата.
5. Слага се отгоре, като капак и стърчащите ръбчета от долното тесто се завиат по краищата.
6. Целия сладкиш е набожда с вилица на няколко места.
7. Пече се на 180 градиса 35-40 мин до златисто.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ