Чеснови пърленки
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Класик
400 г кисело мляко
1 яйце
20 г мая
50 мл олио
10 г сол
15 г захар
5 г сода бикарбонат
300 мл вода марна
50 г масло за намазване
2 склилидки чесън за намазване
самардала за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Маята се активира с 100 мл. вода и захарта. Содата се гаси в киселото мляко, и двете смеси се оставят да починат до активиране на съставките. През това време брашното се прави на кладенче, добавя се яйцето и солта.
2. След като двата набухватела са се активира ли ги добавяме към брашното. Замесва се меко тесто към което, постепенно се добавя олиото. Тестото се оставя да почине 40 минути.
3. През това време се разтопява маслото, и се добавя ситно нарязания чесън. Пърленките се пекат в добре загрят тиган с капка мазнина.
4. Тестото се разделя на топчета с размер 80гр. Разточват се топчета и се пекат в добре загрят тиган.
5. Всяка пърленка се маже с чеснова паста и се поръсва със самардала.
Да Ви е сладко!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Десислава Дечева от Павел баня
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване