Домашно пиде с кайма
Питки, Погачи и Други солени печива
Необходими продукти:
1 чаша топла вода
1 пакетче мая (две чаени лъжички)
2 чаени лъжички захар
1 чаена лъжичка сол
6 супени лъжици оли
1 чаша кисело мляко
3 чаши брашно София Мел Екстра
За пълнежа: 300 гр. Кайма (телешка, агнешка или смес)
1 глава стар лук
Ситно нарязан магданоз
1 зелена пиперка (Сиврия)
2 супени лъжици олио или зехтин
1 чаена лъжичка доматено пюре (салца)
1 чаена лъжичкаа пиперково пюре (салца)
Червен лют пипер
Червен пипер на прах
Сол
Начин на приготвяне:
Заемете се с пълнежа от кайма:
1. Смесете в купа – 300 г говежда кайма, лютия червен пипер, смления червения пипер, солта, доматената и пиперковата салца, 1 настърган лук, 1 смлян в блендер домат, олиото или зехтина, 1 ситно нарязана зелена пиперка и ситно нарязания магданоз. Омесете добре с ръка.
2. Покрийте купата със стреч-фолио и оставете каймата да почива.
Заемете се с тестото:
3.Смесете в купа 1 чаша топла вода (два пръста под ръба) с 2 чаени лъжички суха мая и 2 чаени лъжички захар.
4. Разбъркайте и оставете маята да втаса за няколко минути.
5. Добавете към ферментирала мая – 1 чаша с два пръста под ръба кисело мляко, 6 супени лъжици олио и 1 чаена лъжичка сол и разбъркайте.
6. Постепенно добавете около 3 чаши брашно, за да се получи меко тесто. Омесете с ръка.
7. Покрийте отгоре купата със стреч-фолио и оставете да втаса в продължение на 1 час.
8. След втасването изкарайте тестото на набрашнен плот, разточете с го с ръка на дебел салам и го накъсайте или нарежете на няколко къса.
9. С точилката започнете да разточвате всеки къс тесто на продълговати питки, каквато е традиционната форма на Пидето.
10. Разпределете по средата и разстелете по цялото продължение на Пидето каймяната смес, като оставите покрая тестото чисто.
11. Притиснете с ръка пълнежа към тестото.
12. Подвийте краищата на тестото навътре към каймата и ги притиснете надолу. Да се образува като борд. Двата края пък изтеглете леко, като заострите – да се получи традиционната форма на Пиде – като ладия.
13. Поставете хартия за печене в тавата, наредете Пидетата отгоре и ги изпечете в предварително загрята на 200° C фурна за около 15-20 минути.
14. Всяко Пиде разрежете на 5 парчета. Може да направите пълнежа от различни видове сирена, кашкавал и суджук, кашкавал и яйце, сирена и яйце, Каръшък и т.н.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Гюлбеяз Чаушева от С. Бял извор община Ардино обл Кърджали
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване