Джинджифилови сладки с меласа
Дребни сладки
Необходими продукти:
350 г брашно + допълнително за разточване
1/2 чаена лъжица сода за хляб
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
1 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица смляно индийско орехче
1/4 чаена лъжица сол
120 г меко масло
100 г захар
1 яйце
80 г течен мед
80 г меласа
Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, подправките и солта. Отделно се смесват маслото и захарта. Разбиват се с миксер докато се получи гладък крем. Добавят се яйцето, медът и меласата. Разбиват се отново докато сместа стане еднородна. Към нея по малко се добавя брашнената смес и се замесва меко тесто. Меси се за кратко докато стане еднородно и престане да лепне.
2. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути. Фурната се нагрява на 180°C. Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 5 мм.
3. Изрязват се джинджифиловите формички. Изрезките се събират на топка, разточват се отново и пак се изрязват сладки.
4. Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга.
5. Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 12 минути.
6. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.
7. По желание се поръсват с пудра захар или се прави украса с глазура. Важно!!! Дори и да ви се сртува по-течно тестото, след като стегне в хладилника се оправя. Ако добавите повече брашно ще станат по-твърди.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
стела тошева от софия
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване