Гевреци
Хлябове
Необходими продукти:
800 г брашно София Мел Класик
200 мл прясно мляко
200 мл вода
20 г мая
50 мл олио
1 с.л. сол
1 с.л захар за варенето на гевреците
2 л вода
5 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. сол
за поръсване микс от семена - сусам, ленено семе, маково семе
Начин на приготвяне:
1. От продуктите се омесва тесто, като маята се натрошава в кладенче в част от брашното, без да се активира предварително. Водата и млякото се изсипват топли в кладенчето, добавя се олиото, солта и захарта.
2. Постепенно се добавя и другата част от брашното. Когато тестото стане меко и еластично, веднага то се дели на 10-11 равни топчета.
3. Всяко топче се омазнява с олио и се реди на плота. Покриват се с найлон и топчетата се оставят да се отпуснат за 15 минути.
4. През това време в тенджера изсипвате водата, содата и солта и когато тя заври, е готова за варенето на гевреците.
5. Вземате топче, режете го на две равни части и от всяка част разточвате дълъг фитил с дебелина около един сантиметър. Същото правите и с другата част. След това усуквате двете фитилчета в едно, оформяте ги на геврек, който защипвате хубаво, за да не се развие, когато е в тенджерата.
6. Пускате приготвеното геврече в кипящата вода и след 20-30 секунди го изваждате с решетеста лъжица и го редите в тава от фурната, застлана с хартия.
7. Поръсвате го със семената. По същият начин се правят и останалите топчета.
8. Така приготвени гевречетата се пекат на 200°C загрята фурна за 15-17 мин или до приятен за вас загар.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Анастас Колев от Смолян
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване