Гевреци


Хлябове

Необходими продукти:

800 г брашно София Мел Класик
200 мл прясно мляко
200 мл вода
20 г мая
50 мл олио
1 с.л. сол
1 с.л захар за варенето на гевреците
2 л вода
5 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. сол
за поръсване микс от семена - сусам, ленено семе, маково семе

Начин на приготвяне:

1. От продуктите се омесва тесто, като маята се натрошава в кладенче в част от брашното, без да се активира предварително. Водата и млякото се изсипват топли в кладенчето, добавя се олиото, солта и захарта.

2. Постепенно се добавя и другата част от брашното. Когато тестото стане меко и еластично, веднага то се дели на 10-11 равни топчета.

3. Всяко топче се омазнява с олио и се реди на плота. Покриват се с найлон и топчетата се оставят да се отпуснат за 15 минути.

4. През това време в тенджера изсипвате водата, содата и солта и когато тя заври, е готова за варенето на гевреците.

5. Вземате топче, режете го на две равни части и от всяка част разточвате дълъг фитил с дебелина около един сантиметър. Същото правите и с другата част. След това усуквате двете фитилчета в едно, оформяте ги на геврек, който защипвате хубаво, за да не се развие, когато е в тенджерата.

6. Пускате приготвеното геврече в кипящата вода и след 20-30 секунди го изваждате с решетеста лъжица и го редите в тава от фурната, застлана с хартия.

7. Поръсвате го със семената. По същият начин се правят и останалите топчета.

8. Така приготвени гевречетата се пекат на 200°C загрята фурна за 15-17 мин или до приятен за вас загар.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Анастас Колев от Смолян

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

09.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.