Какаов сиропиран кекс
Кексове и мъфини

Изпратена от:

Айгюнер Бейсимова от Търговище

Необходими продукти:

2 и 1/2 ч. ч. брашно София мел Класик
4 броя яйца
1 и 1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. олио
2 лъжици нишесте /царевично или пшенично/
1 бакпулвер
1 ванилия
шоколад и ядки за декорация
2 ч. ч. прясно мляко за сиропиране
3 с. лъжици какао
масло за намазва е на формата за кекс

Начин на приготвяне:

1. Разбиваме яйцата със захарта на пяна до като се разтопи захарта

2. Добавяме течните съставки - млякото и олиото, разбиваме за кратко

3. Добавяме нишесте, пресятото брашно, какао, бакпулвер и ванилия, след което отново разбиваме за кратко докато се смесят всички съставки

4. Предварително намазваме с омекнало масло на стайна температура /не разтопено/ формата за кекс и поставяме в хладилник

5. Загряваме фурната предварително на горен и долен реотан на 180 градуса

6. Изсипваме сместа във формата за кекс и печем в предварително загрятата фурна около 30 мин. като преди да приключим печенето проверяваме с клечка

7. След като е изпечен кекса, докато е още топъл и във формата заливаме с две чаши студено мляко от хладилника /кекса е топъл, а млякото студено/

8. Оставяме за 5 минути и обръщаме формата върху подходящ поднос

9. Декорираме с разтопен шоколад /бял или млечен/ и ядки по желание /аз използвам шан фъстък за декорация, но може и други ядки с каквито разполагаме/

10. Кекса ни е готов за консумация, става сочен и пухкав. Да Ви е сладко! Забележка: използвам чаша от 250 мл./ грама.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

26.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.