Какаов сиропиран кекс
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
2 и 1/2 ч. ч. брашно София мел Класик
4 броя яйца
1 и 1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. олио
2 лъжици нишесте /царевично или пшенично/
1 бакпулвер
1 ванилия
шоколад и ядки за декорация
2 ч. ч. прясно мляко за сиропиране
3 с. лъжици какао
масло за намазва е на формата за кекс
Начин на приготвяне:
1. Разбиваме яйцата със захарта на пяна до като се разтопи захарта
2. Добавяме течните съставки - млякото и олиото, разбиваме за кратко
3. Добавяме нишесте, пресятото брашно, какао, бакпулвер и ванилия, след което отново разбиваме за кратко докато се смесят всички съставки
4. Предварително намазваме с омекнало масло на стайна температура /не разтопено/ формата за кекс и поставяме в хладилник
5. Загряваме фурната предварително на горен и долен реотан на 180 градуса
6. Изсипваме сместа във формата за кекс и печем в предварително загрятата фурна около 30 мин. като преди да приключим печенето проверяваме с клечка
7. След като е изпечен кекса, докато е още топъл и във формата заливаме с две чаши студено мляко от хладилника /кекса е топъл, а млякото студено/
8. Оставяме за 5 минути и обръщаме формата върху подходящ поднос
9. Декорираме с разтопен шоколад /бял или млечен/ и ядки по желание /аз използвам шан фъстък за декорация, но може и други ядки с каквито разполагаме/
10. Кекса ни е готов за консумация, става сочен и пухкав. Да Ви е сладко! Забележка: използвам чаша от 250 мл./ грама.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Айгюнер Бейсимова от Търговище
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване