Хляб в тенджера (без месене)
Питки, Погачи
Необходими продукти:
800 г брашно София мел Екстра
1 с.л. сол
600 мл хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (или 2 пакетчета суха)
сушени домати
малко от зехтина от сушените домати за вкус
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в топлата вода и я оставете за малко настрана да се развие. В голяма, дълбока купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата му и там налейте разтворената мая. С дървена лъжица бъркайте енергично, докато всичко се смеси добре. Добавете сушените нарязани на малки кубчета сушени домати и разбъркайте отново. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяте покрито за час и половина до два на топло.
2. После на обилно набрашнена повърхност го обърнете и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма.
3. Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час. През това време сложете чугунена тенджера, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°.След като изтече половиния час, внимателно извадете тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото.
4. Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко. Ако нямате чугунена тенджера, може да пробвате и в глинен съд или в тенджера без пластмасови дръжки, за да не се разтопят във фурната.
6. Важно е съдът да е с еднакъв диаметър по цялата височина, за да си стане кръгъл хляб.
7. Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте. След това внимателно махнете капака на тенджерата и допечете хляба за още десетина минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Искра Искра от Благоевград
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване