Коледна погача
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1кг брашно София мел класик
1 кубче мая
1 ч.ч кисело мляко
2 яйца
около 50 г краве масло
2 с.л. олио
100 г сирене
Начин на приготвяне:
1. Пресяваме 1 кг брашно, най- добре 2 пъти. Правим кладенче. В чаша навиваме 300 мл хладка вода, в която пускаме кубчето мая заедно с 1 с.л. захар.
2. Когато се разтвори го изсипваме в кладенчето. Добавяме 1 яйце и 1 белтък.
3. Жълтъка заделяме настрани за намазване. Месим. Добавяме 2 с.л. олио или разтопено масло по избор. Добавяме 1 ч.ч кисело мляко и малко сол. Месим, докато се получи меко тесто.
4. Режем на две равни половинки.
5. Всяка разточваме. Мажем едната половина с масло и добавяме сиренцето. Слагаме другата отгоре, така че да слепнат. Мажем отгоре с още малко масло. Режем на 16 части, които навиваме като кифлички и редим в намаслена и леко посипена с брашно тава.
6. Мажем с жълтъка и Добавяме сусам по желание. Оставяме около час завито да престои, за да удвои обема си.
7. Печем на 200 градуса около 50 мин.
8. Вадим и се наслаждаваме.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Даниела Йорданова от Русе
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване