Коледни звезди
Дребни сладки
Необходими продукти:
4 до 4 1/2 ч.ч. брашно София мел Екстра
2 яйца
1 ч.ч кафява захар
3 с.л мед
2/3 ч.ч. олио
1 ч.л сода
1 ч.ч ядки, нарязани на ситно
2/3 ч.ч сушени плодове нарязани на ситно
2 с.л портокалови и лимонови захаросани кори
1 ванилия
1 с.л канела
1 ч.л джинджифил
Начин на приготвяне:
1. Ядките и сушените плодове се нарязват. Смесват се в подходяща купа, в която после, ще се замеси тестото. Слагат се и портокаловите и лимонови корички.
2. Меда се разтапя на котлон заедно със захарта. Бърка се докато захарта не се разтопи напълно и сместа стане еднородна.
3. В затоплената захарна смес се изсипват подправките (ванилия, 1с.л канела, 1ч.л.джинджифил). Бърка се докато сместа не ги поеме напълно. Накрая се добавя и содата, разбърква се още няколко пъти и се изсипва в купата при ядките и плодовете.
4. Разбърква се енергично докато не ги поеме всичките.
5. Добавят се едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато. Добавят се олиото и брашното. Добре е да се поомеси известно време, докато тестото стане меко гладко и лъскаво.
6. Тестото се увива и се оставя да престои в хладилника едно денонощие.
7. Разточва се на кора около 5 мм и се изрязват звезди.
8. Пекат се на около 180ºC
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ралица Георгиева от Дряново
![](https://sofiamel.bg/cache/user_recipe_main_front_default/uploads/images/recipe/recipe-main-image/OYLegwYrA3.jpg)
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)