Кроасани с масло
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София мел Екстра
300 г масло
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар
1 к.л. сол
1 яйце за тестото
1 яйце за намазване
1 кубче мая
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в купа с около 170-180 мл топла вода и добавете захарта. Оставете да се активизира, добавете солта и излейте в кладенчето на пресятото брашно. Добавете прясното мляко и замесете тестото, докато стане меко и гладко. Оформете от него топка и го оставете в купа, покрийте с влажна кърпа и така втасва 2 часа на стайна температура.
2. След това отново се премесва, като се натиска с юмрук. Разточете го на правоъгълник и разпределете маслото в центъра. Сгънете листа на три като обгърнете маслото. Леко разточете с точилка и отново сгънете - първо единия край към средата, после втория отгоре. Оставете в хладилника за 30 минути.
3. Може отново да повторите цялата процедура с добавяне на още масло, прегъване и поставяне в хладилника, но може и само веднъж. Разточете на правоъгълник, нарежете го на квадрати, а тях - на триъгълници. Навийте от тях кроасаните, намажете ги с разбито яйце и оставете да престоят около 1 час.
4. Предварително загрейте фурната на 220 градуса, намажете отново кроасаните с разбитото яйце и сложете да се пекат за около 15-20 минути.
5. По желание може да ги напълните после с крем, шоколад или сладко. Ако обичате вкусната домашно приготвена храна, препоръчвам ви да опитате тези кроасани.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Златомира Делчева от Гр. Харманли
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване