Лесна и вкусна питка със сирене
Питки, Погачи
Необходими продукти:
София Мел Класик ~ 600 гр
Прясно мляко 220мл
Кисело мляко 2 пълни с.л
2 яйца + 1 жълтък
Мая прясна - 1 кубче
Захар - 1 с.л
Сол - 1 щипка
Олио - 2 с.л.
Краве масло - 50-60 гр
Сирене ~ 200 гр
Сусам за поръсване (по желание)
Кашкавал ~ 50 гр (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята с бъркане, в затопленото мляко, в което сте разтворили захарта, добавете и малко брашно и оставете докато шупне (започва да се образува пяна).
2. Пресятото брашно +1 с.л олио + 1 к.л сол + 2 яйца се смесват с шупналата мая и се омесва меко тесто - нелепнещо.
3. Поставете го в намаслен съд, покрийте го и на топло докато втаса - обема му да стане около 2- 3 пъти по голям (около 40 минути).
4. Намаслявате си ръцете и оформяме топки (колкото зелен орех) които разточвате на ленти, слагате натрошено сирене и съвсем тънка лентичка кашкавал(по желание) и навивате.
5. После редите в намаслена тава (може и с хартия за печене, без намасляване) на около 1-2 пръста разстояние, леко ги сплесквате и ги оставяте да втасат отново на топло за около 20 минути.
6. Заливате втасалите питчици със смес от 1 разбит жълтък яйце + 2 с.л. пр.мляко + щипка сол + разтопеното масло, сусама (по желание) и слагате тавата в загрята на 180 градуса фурна.
7. Печете до зачервяване и след това може да ги намажете с масло и да покриете с кърпа за 5-6 минути.
Да ви е сладко!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Силвия Иванова от Горна Оряховица
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване