Лучник с кайма и кромид
Други солени печива
Необходими продукти:
700 г брашно Класик София Мел
20 г прясна мая
5г захар
10 г сол
100 мл олио
200 мл кисело мляко
5 г сода бикарбонат
2 яйца
5 бр. глави кромид лук
250 г кайма смес
5 г черен пипер
сол на вкус
10 г червен пипер
10 г чубрица
150 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Лукът се реже на тънки филийки. Пържи се в олиото, докато се карамелизира.
2. Добавя се каймата и се пържи, докато каймата стане на трохи. Овкусява се със солта, черния пипер и чубрицата.
3. Замесва се тесто от изброените съставки.
4. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.
5. След като тестото е втасало, го премесваме. Разделяме го на две и разточваме две кори, едната кора ще я сложим за основа. Тя трябва да е с по-голям радиус - 4 см от тавата, за да може да е с височината на стените на тавата. Другата кора трябва да е голяма, колкото самата тава. Дебелината им трябва да е около 2-3 см.
6. Тавата трябва да я намажете с олио и поръсите с брашно. Слагаме първата кора в тава, върху нея разстиламе плънката и слагаме горната кора. Внимателно загъваме краищата навътре на долната кора.
7. Правим дупки върху горната кора с вилица. Оставяме да втаса съвсем малко и печем на 170-180 градуса за 30-35 мин.
8. Преди да се нареже, трябва да го оставите да изстине.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Гина Симеонова от Враца
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване