500 г брашно София мел
50 мл олио
250 мл топла вода
1/2 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
120 мл олио
сушени домати (по желание)
черен пипер
червен пипер
чубрица
розмарин
шарена сол
1. Маята се размива в топла вода, заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да си почине двадесетина минути.
2. През това време се приготвя сместа. В купа се слага олиото. Слагат се подправките в количества според предпочитанията. Всичко се обърква много добре, до получаване на еднородна смес.
3. Кексова форма се намазва с масло. От вече отпочиналото тесто се оформят топчета колкото едър орех. Топчетата се потопяват добре в сместа и се подреждат в кексовата форма.
4. Подреждането трябва да е шахматно, за да се застъпва тестото.
5. Така оформен маймунският хляб се покрива отново да втаса. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ