Маймунски хляб
Питка, Погача

Изпратена от:

Искра Искра от Благоевград

Необходими продукти:

500 г брашно София мел
50 мл олио
250 мл топла вода
1/2 кубче мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
120 мл олио
сушени домати (по желание)
черен пипер
червен пипер
чубрица
розмарин
шарена сол

Начин на приготвяне:

1. Маята се размива в топла вода, заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да си почине двадесетина минути.

2. През това време се приготвя сместа. В купа се слага олиото. Слагат се подправките в количества според предпочитанията. Всичко се обърква много добре, до получаване на еднородна смес.

3. Кексова форма се намазва с масло. От вече отпочиналото тесто се оформят топчета колкото едър орех. Топчетата се потопяват добре в сместа и се подреждат в кексовата форма.

4. Подреждането трябва да е шахматно, за да се застъпва тестото.

5. Така оформен маймунският хляб се покрива отново да втаса. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.03.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.